Veel banen dankzij  7,5 jaar Kansjaar in Amersfoort en Leusden

WSP en Kringloopcentrum ronden in juli 2020 succesvol samenwerkingsproject Kansjaar af.

Veertig werkzoekenden hebben sinds 2012 de springplank van het Kansjaar gebruikt. Tijdens hun zoektocht naar een baan kwamen zij tijdens het Kansjaar in dienst bij  Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden om werkervaring op te doen in de winkel, het magazijn of transport. Tegelijkertijd hielp het WSP regio Amersfoort hen met sollicitatietraining bij het vinden van een passende baan. Eind 2012 begonnen we samen met het WSP met het Kansjaar. Na 7,5 jaar en een inmiddels veranderde markt stoppen wij nu met dit project, ook omdat in de huidige periode het lastig is om de juiste deelnemers en vacatures te vinden.

Voortzetting samenwerking WSP en Kringloopcentrum

Het WSP en het Kringloopcentrum stoppen echter zeker niet met samenwerken! We gaan op zoek naar nieuwe manieren om werkzoekenden verder op weg te helpen. “Samenwerken, zorgen voor mensen en op zoek naar praktische oplossingen. Daar gaan we elkaar in de toekomst zeker in vinden als het WSP en de Kringloop,” vertelt Mieke Bleij, onze directeur. “Daarnaast blijft onze organisatie natuurlijk ook als ambassadeur betrokken bij de werkgeverscampagne van het WSP”.

Resultaat Kansjaar uitstroom

Ieder jaar stroomden deelnemers uit naar een passende betaalde baan. Van alle deelnemers vonden 25 personen aan het einde van het jaar een betaalde werkplek elders. Enkelen stopten vanwege persoonlijke omstandigheden en weer anderen vonden vlak daarna werk. Eén van de eerste deelnemers vond bijvoorbeeld een baan bij Applied Medical, waar hij inmiddels is opgeklommen naar een hogere functie. Andere deelnemers zijn onder andere aan de slag gegaan bij POT verhuizingen, Max Tenten of in een garage of tankstation. Allemaal zijn ze verder geholpen in hun zoektocht naar werk. Ze haalden bijvoorbeeld hun heftruckdiploma en leerden waar ze op moeten letten bij het maken van een CV of voeren van een sollicitatiegesprek.

Leerzaam

HR-consultant Maaike Landheer: “We zijn super dankbaar voor de leuke tijd en de samenwerking met het WSP.” Ook het WSP is blij met de werkplekken die de Kringloop bood: “Mensen vinden sneller een baan vanuit een werksituatie dan vanuit de uitkering.” Beide organisaties blijven samenwerken om zoveel mogelijk mensen aan een betaalde baan te helpen. Vrijwilligers kunnen bijvoorbeeld nog steeds werkervaring opdoen bij de Kringloop en zij blijven ambassadeur van het WSP.

Laatste deelnemer André heeft veel geleerd tijdens zijn Kansjaar bij het kringloopcentrum. “Het was heel leerzaam. Ik heb dingen ontdekt die ik heel leuk vond om te doen, zoals het begeleiden van jongeren. Ik heb er echt wat aan gehad.” Hij heeft een baan gevonden bij Kringtex en zorgt daarmee voor een mooie afsluiting.

Wat hield KansJaar in?

Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden bood van 2012 tot 2020 (7,5 jaar) deze werkervaringsplekken aan voor de duur van maximaal een half jaar. Je kwam bij ons in dienst en werd dan conform het Handboek Arbeidsvoorwaarden van de BKN door het Kringloopcentrum betaald.

In dit jaar deed je werkervaring op en werd er samen met jou een plan gemaakt om zo snel mogelijk een betaalde baan te vinden buiten het Kringloopcentrum. Dit alles in nauwe samenwerking met de gemeente Amersfoort, het WerkgeversServicePunt, die ons en jou hierin op allerlei manieren ondersteunden.

Kortom, een prachtige kans bij het Kringloopcentrum om een goede werkgever elders te vinden !